0443264060

info@ortofix.fi

Toimipisteet

Ajankohtaista

Polven nivelrikko

Polven nivelrikko eli polven kuluma on todella yleinen syy polven alueen oireiluun ja kipuun. Nivelrikon aiheuttama kipu polvien alueella yleistyy iän myötä ja monesti taustalla saattaa olla vaikuttavana ja altistavana tekijänä muun muassa työn kuormittavuus tai esimerkiksi ylipaino. Nivelrikko onkin yleisin kivun aiheuttaja polven kipuihin aikuisilla.

Mistä on kyse ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

Nivelrikko eli artroosi on nivelsairaus, joka yleisesti esiintyy nivelissä, jotka ovat suurella kuormituksella. Nivelrikko aiheuttaa muutosta itse nivelessä ja sitä ympäröivässä luustossa ja oireilee myös ympäröivään kudokseen. Nivelrikko etenee hitaasti, ja rappeuttaa pikkuhiljaa nivelen pintaa. Tämä johtuu siitä ettei nivelruston solut enää uusiudu, jotka suojaisivat itse luun pintaa.

Mitä oireita?

Polven alueella esiintyy tyypillisesti jomottavaa ja säteilevää kipua. Polvinivelen liikkuvuus saattaa rajoittua tai jäykistyä normaalista. Arkitoimissa liikkeellelähdöt tuottavat kipua tai nivel saattaa tuntua jäykältä. Polven nivelrikon esiasteessa polven oireilu useasti helpottaa levossa ja oireilun tai kivun määrä on suoraan rinnastettavissa rasituksen määrää. Kun nivelrikko on edennyt pidemmälle, alkaa nivelkipua tuntua myös levossa. Leposärky ja se ettei nivel palaudu yön aikana on usein merkki siitä, että nivelrikko on edennyt jo pitkälle. Ailahtelevaa kipua saattaa esiintyä missä tahansa kohtaa nivelrikon etenemisvaihetta. Polven nivelrikon tulehdusvaiheessa esiintyy useasti polven alueella turvotusta.

Mikä avuksi?

Nivelrikon hoito perustuu aina yksilölliseen arviointiin, mutta yleisesti hoidon tärkeimpänä kulmakivenä toimii oikeanlainen liikunta. Sellainen liikunta, missä niveleen ei kohdistu iskuttavia tai nopeita kuormituksia. Tällaista liikuntaa on esimerkiksi pyöräily ja uinti. Nivelen ympärillä oleva lihaksisto on syytä pitää vahvana ja hyvässä kunnossa. Fysioterapia onkin tärkeässä roolissa nivelrikon hoidossa. Tällä mahdollistetaan ja pidetään yllä polven hallittua toimintaa ja käyttöä. Liikunnan ja kuntouttavan toiminnan lisäksi voidaan nivelrikon hoitona käyttää kipulääkkeitä tai pistoshoitoja niveleen. Apuvälineiden kuten oikeanlaisen polvituen käyttö auttaa useasti oireilevaa polvea. Polvituki vakauttaa niveltä ja luo hallinnan tunnetta polven alueelle. Useasti kevyt kompressiomallinen polvituki tuo jo apua liikkumiseen.

Jos muut hoitokeinot eivät ole tuottaneet merkittävää apua nivelrikon oireisiin on polven tekonivelleikkaus mahdollinen ratkaisu. Tekonivelleikkaus palauttaa parhaimmillaan toimintakykyä ja poistaa merkittävästi kipua.

Meiltä saat apua polven nivelrikon kuntoutukseen ja toimintakyvyn ylläpitoon. Fysioterapiapalvelumme yhdistettynä laitehoitoihin sekä apuvälinevalikoimamme tarjoavat apua tilanteeseen.