0443264060

info@ortofix.fi

Toimipisteet

Ajankohtaista

Lääkinnälliset kompressiosukat

Meiltä löydät laadukkaat tukisukat ja muut kompressiotuotteet niin vakiokokoon tuotteina, mutta myös yksilöllisten mittojen mukaan valmistettuna. Aivan kuten muissakin apuvälineissä, niin myös tukisukissa on otettava huomioon tarve ja käyttötarkoitus. Tärkeimpänä asiana oikeaa tuotetta valittaessa selvittää tarvittava puristeluokka. Näitä on avattu enemmän listattuna tähän artikkeliin. Usein jo 1. puristeluokan tukisukista tai kevyen puristeen tarjoamista lentosukista on hyötyä moniin vaivoihin. Kuitenkin esimerkiksi suonikohjuoperaatioiden jälkihoidossa käytetään 2. puristeluokan tukisukkia, jotta hoitovaste ja puriste on riittävä. Turvotuksia on erilaisia ja aina tulisikin selvittää mistä turvotus johtuu, sillä turvotukselle on aina jokin syy. Laskimovajaatoiminnasta johtuva turvotus on hyvin yleistä, mutta turvotus voi johtua myös esimerkiksi imusuonistoperäisistä sairauksista tai kirurgisten toimenpiteiden johdosta, jos on jouduttu poistamaan imusolmukkeita. Muun muassa nämä seikat määrittävät myös puristeluokan ja kompressiotuotteen materiaalin valintaa.

Valikoimastamme löydät Juzo® kompressiotuotteet. Erikoissukkien tarkoitus on ohjata ylimääräinen nilkkoihin kertynyt turvotus sydämeen päin. Laadukkaissa juzo® – sukissamme on portaattomasti vähenevä puristus nilkasta ylöspäin. Me autamme oikeiden tukisukkien valinnassa ja suoritamme aina mittaukset, joiden mukaan oikean kokoiset sukat valitaan. Oikein mitoitetut ja materiaaliltaan sopivat sukat ovat miellyttävät jalassa, mutta erityisesti ensimmäistä kertaa käytettäessä on hieman totutettava jalkoja uusien tukisukkien käyttöön.

Tukisukkien käyttö ja pukeminen voi joillain aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta näiden ongelmien avuksi opastamme oikeat pukemistavat ja sukkien pukemiseen on saatavilla myös erilaisia pukemisenapuvälineitä, kuten liukusukkia tai telineitä. Sukkien pukemisessa suositellaan myös käytettävän nihkeitä hanskoja, joilla sukasta saadaan hyvä ote ja samalla säästetään sukkaa turhalta repimiseltä.

Tukisukkien käytölle on harvoin estettä, mutta lääkinnällisten tukisukkien käytön aloittamisesta on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa. Käyttöä ei suositella valtimoverenkierron häiriöstä johtuvien turvotusten hoitoon. Akuutit alaraajojen ihotulehdukset, akuutti syvä laskimoveritulppa, sekä heikentynyt ihotunto ovat myös käytön vasta-aiheita. Jos turvotus esiintyy alaraajoilla ja taustalla on sydämen vajaatoimintaa on varmistettava ensin lääkäriltä ettei tukisukkien käytölle ole estettä.

Tukisukkavaihtoehdot:

  • Lentokompressiosukat,
  • 1.puristusluokan lääkinnälliset hoitosukat (18–21 elohopeamillimetriä)
  • 2.puristusluokan lääkinnälliset hoitosukat (23–32 mmHg)
  • 3.puristusluokan lääkinnälliset hoitosukat (34–46 mmHg)
  • 4.puristeluokan lääkinnälliset hoitosukat (49>mmHg)

Esimerkkejä oikean puristeluokan valinnasta:

Lentosukissa on kevyt puristus ja ne soveltuvat paljon matkustaville ja seisomatyötä tekeville. Sukat ennaltaehkäisevät matkaturvotusta ja väsymyksen tunnetta alaraajoissa.

1. Puristusluokan hoitosukat (kevyt kompressio) soveltuvat hyvin lievään turvotusongelmaan, väsyneisiin jalkoihin, lieviin suonikohjuihin sekä raskauden aikana käytettäväksi.

2. Puristusluokan hoitosukat (keskivahva puristus) toimivat veritulpan jälkihoitoon, laskimoiden vajaatoimintaan ja lymfanesteen kiertohäiriöihin, parantuvien säärihaavojen hoitoon, suonikohjuleikkauksen jälkihoitoon sekä raskauden aikaiseen turvotukseen.

3. Puristusluokan hoitosukkia (voimakas puristus) käytetään pitkäaikaisten parantuvien säärihaavojen hoitoon, vakavaan turvotusongelmaan sekä lymfaödeeman hoitoon.

4.Puristusluokan hoitosukkia (erittäin voimakas puristus) käytetään kaikkein vaikeimpien turvotusten hoitoon ja elefanttitaudin eli elefantiaasin hoitoon.

Suosittelemme, että varaat ajan myymälästämme sukkien mittausta varten, jotta osaamme neuvoa sinulle sopivan puristusluokan/mallin sekä opastaa niiden käytössä. Paras mittausaika on heti aamusta, jolloin alaraajoissa on mahdollisimman vähän turvotusta.