Vaihtoehdot:

  • Kevyet tuet
  • Muoviset lastat
  • Hiilikuituiset lastat
  • Yksilölliset ortoosit

Kevyet peroneustuet ovat suunniteltu lievään peroneuspareesiin, johon ei liity suurta virheasentoa, turvotusta tai spastisuutta. Ne ovat valmistettu vahvasta tekokuidusta, muovista tai nahasta. Varsinainen runko-osa on pantamainen, ja se tulee nilkan ympärille. Nilkan noste saadaan aikaiseksi kiinnittämällä pantaosasta lähtevä kuminauha kengän nauhoitukseen metallisilla koukuilla tai muovilastalla, joka ankkuroituu kengän nauhoituksen ja iltin väliin. Lisäosana näihin kevyisiin peroneustukiin on olemassa myös jalkaterämansetti, jolloin tukea voidaan käyttää myös ilman kenkää.

Muoviset peroneustuet sopivat myös lievään tai akuutissa vaiheessa olevaan peroneuspareesiin. Tuki asennetaan kengän oman pohjallisen tai tukipohjallisen alle, ja se kulkee jalan takaosalla. Tuki kiinnitetään pohkeen ympärille tarranauhalla.

Hiilikuituiset peroneuslastat soveltuvat vaikeampaan peroneuspareesin ja pitkäaikaisempaan käyttöön. Hiilikuituinen rakenne mahdollistaa dynaamisen kantaiskun ja varvastyönnön. Tukia on sekä pohkeen taakse että pohkeen eteen tukeutuvia malleja. Ne toimivat parhaiten yksilöllisen tukipohjallisen kanssa.

Yksilöllisiä peroneusortooseja käytetään, kun asiakas ei saa riittävää tuentaa hiilikuituisista tuista. Yksilöllisellä ratkaisulla saadaan riittävä sivuttaissuuntainen tuenta ja noste jalkaterälle. Tuet valmistetaan useimmiten polypropyleeni-muovista.